CHECK IN CHECK OUT PERSONS/ROOM:
Πανοραμικά
Παρουσίαση φωτογραφιών σε πανοραμική μορφή 360°...
 
Εξωτερικά

Εξωτερικά, υπάρχουν πέτρινοι φράχτες και σκούρα πράσινα παραθυρόφυλλα, τα οποία τονίζονται από τους απαλούς ροζ και κίτρινους τοίχους.

Αν, σε όλο αυτό το σκηνικό, προσθέσετε τις σκεπές με τα κεραμίδια και τα βουνά με τον ουρανό στο φόντο, θα καταλάβετε γιατί μας αρέσει τόσο.
top

ΠΕΡΙΟΧΗ

 
ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ

ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ

 

Στους βιότοπους της Γεωργιούπολης, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 174 είδη πουλιών, άλλα ζουν και φωλιάζουν εδώ μόνιμα, άλλα ξαποσταίνουν κατά τη μετανάστευση κι άλλα περνούν το χειμώνα. Πουλιά όπως οι ερωδιοί, οι κορμοράνοι, οι κύκνοι, οι αγριόπαπιες, οι κοκκινολαίμηδες, οι σουσουράδες και τα αρπακτικά, συναντώνται τόσο στις εκβολές των ποταμών και την παραλία όσο και στη λίμνη, δίνοντας ευκαιρία για παρατήρηση. Πολλά από αυτά θεωρούνται ως σπάνια και παγκόσμια απειλούμενα είδη, όπως η βαλτόπαπια (Aythya nyroca), ο μουγκρητής (Botaurus stellaris), ο στικταετός (Aquilla stellaris) και ο μαυροπετρίτης (Falco eleonorae). Επίσης στην περιοχή ζουν και είδη όπως το σπιτόφιδο (Elaphe situla),η νεροχελώνα Mauremys caspica, η θαλάσσια χελώνα caretta caretta και η μεσογειακή φώκια Monachus monachus. Στην περιοχή συναντώνται περίπου 400 είδη φυτών. Χαρακτηριστικά είναι οι λυγαριές, ο πρίνος, η πικροδάφνη, οι μυρτιές το Κρητικό κυκλάμινο, τα υδρόβια και τα υδρόφιλα φυτά των ποταμών και της λίμνης όπως ο ποταμογείτονας (potamogeton pectinatus) και τα αμμόφιλα, όπως το ευαίσθητο κρινάκι της άμμου που στολίζει την απέραντη ακρογιαλιά. Μοναδικό όμως, ίσως και σε όλη την Κρήτη, είναι το δάσος της αριάς (είδος δρυ) που η τοπική του ονομασία είναι αζίλακας. Ένα γέρικο δάσος, που προσφέρεται για περιπάτους σε όλες τις εποχές του χρόνου.


ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Ιστορικά στοιχεία για την εποχή εμφανίζονται από την μινωική εποχή. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν έναν τάφο Μινωικού τύπου στον Κάστελλο και ευρήματα λατρευτικών χώρων στο σπήλαιο "Κοράκια". Αρχαιολογικές τοποθεσίες έχουν εντοπιστεί επίσης στις περιοχές νότια του οικισμού

Γεωργιούπολης, όπου βρισκόταν τα αρχαία Αμφιμάλλα, ανατολικά του οικισμού Δραμιών (αρχαία Υδραμία ή Υδράμιο). Η αρχαία αυτή πόλη ήταν κτισμένη στον γήλοφο ‘εφάλα’ και ήταν το αρχαίας πόλης ευρήματα, που φυλάσσονται στο μουσείο Χανίων, δείχνουν ότι η πόλη υπήρχε κατά την υστερομινωϊκή ή μετανακτορική περίοδο (1580-1100 π.Χ.) και εμφάνισε την μεγαλύτερη ακμή της κατά την ρωμαϊκή περίοδο. Τέλος, στον οικισμό "Κάβαλλος" Βόρεια της λίμνης βρέθηκαν υπολείμματα Ρωμαϊκής εποχής, ενώ στις όχθες της τοποθετείται η ύπαρξη ιερού, αφιερωμένου στην Κορησία Αθηνά.

Κατά την περίοδο του Βυζαντίου την περιοχή διοικούσε η αρχοντική οικογένεια των Μελισσινών.  Σημαντική δράση  στην περιοχή φαίνεται ότι ανέπτυξε κατά τον 1 Ιο αιώνα ο μοναχός Ιωάννης Ξένος που ίδρυσε στην περιοχή των Δραμιών την Μονή του Αγίου Γεωργίου (ΔούΒρικα). Μέσα από την διαθήκη του ο καλόγερος, δίνει πολύτιμες πληροφορίες σε σχέση με την ανάπτυξη της αμπελουργίας, της μελισσοκομίας και την φύτευση των περιβολιών στη περιοχή του ποταμού Μουσέλλα. Από τις αρχές του 13ου αιώνα η Κρήτη περιέρχεται στην επιρροή των Βενετών. Στην βιβλιογραφία αναφέρονται τα ονόματα των οικισμών    που υπήρχαν τότε: Azogeromuri, Chrussopoli, Castelo Mathe, Flachi, Dramia, Cufna, Calamitsi Amygdalu. Τότε οι οικισμοί που ήταν σε ανάπτυξη βρίσκονταν στα ορεινά και σε τέτοια σημεία που να έχουν φυσική άμυνα (κορυφές λόφων). Ο κόλπος του Αλμυρού ήταν ιδανικό σημείο για στρατιωτική απόβαση, γι'αυτό και οι Βενετοί έκτισαν οχυρό εκεί.

 

Το φρούριο του Αλμυρού, αποτέλεσε το επίκεντρο πολλών διεκδικητικών μαχών κατά τους επόμενους αιώνες με στόχο την κατάκτηση της περιοχής μέχρι την καταστροφή του το 1821  από τους Κρητικούς επαναστάτες. Κατά τη διάρκεια της δικής τους κυριαρχίας οι Τούρκοι, έκτισαν με τις πέτρες των ερειπίων αυτού του φρουρίου άλλο οχυρό, κοντά στο προηγούμενο, για να κατεδαφιστεί κι αυτό αργότερα. Η περιοχή γύρω από τα ερείπια των δύο φρουρίων ονομάστηκε «Καστελλάκια» ή «Παλιοκάστελλα». Το κακόφημο «Στενό
του Αλμυρού» στις εκβολές του ποταμού, έγινε καταφύγιο ληστών και λαθρεμπόρων και κανείς περαστικός δεν γλύτωνε απ'τα χέρια τους. Μάλιστα λέγεται ότι εκεί γινόταν μαύρη αγορά της τουρκικής χρυσής λίρας. Ο ποταμός ήταν πλωτός κι οι εκβολές του προσέφεραν καταφύγιο σε μικρά ιστιοφόρα, μέχρι και 500 μέτρα από τη θάλασσα, ενώ στα Βόρεια τους υπήρχε όρμος όπου ελλιμενίζονταν ιστιοφόρα και μικρά ατμόπλοια. Στα ανατολικά, σε ένα μικρό νησάκι που σήμερα ενώνεται με τη στεριά πριν από ένα περίπου αιώνα, ένας ναυτικός έκτισε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, προστάτη των θαλασσινών. Στα νότια και στα δυτικά της περιοχής αυτής, αλλεπάλληλα οχυρωματικά έργα των τούρκων και των επαναστατών, μαρτυρούν την πολύπαθη ιστορία του τόπου.

 

 

Μια Πόλη Που Αναδύθηκε Απ' Το Βάλτο

 

«Όσο βλέπει το μάτι, δέντρα πολλά και θάμνοι υψηλοί και αειθαλείς, αλλά και βούρλα τεράστια και βατράχια χιλιάδες, οι ντελάληδες της ελονοσίας». Έτσι περιγράφει ένας Ευρωπαίος περιηγητής του 19ου  αιώνα την περιοχή, που από το φόβο των ληστών οι άνθρωποι άφηναν ακαλλιέργητη, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένα έλος, πηγή μιας φοβερής επιδημίας ελονοσίας που αποδεκάτισε τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Σ' αυτή την ερημιά το 1880, φτάνει ένας έμπορος από την Αθήνα, που αντιλαμβάνεται την αξία της περιοχής κι αποφασίζει να εκμεταλλευτεί τα πλούσια νερά του ποταμού για καλλιέργειες. Ο Μιλτιάδης Παηαδογιαννάκης, που είχε γεννηθεί στο Καλαμίτσι, χτίζει ένα σπίτι στα «Καστελλάκια» και προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους των γύρω χωριών και τις αρχές, να τον βοηθήσουν να αποξηράνει το έλος και να αρδεύσει τα χωράφια. Μόνος, παρά τις αντιξοότητες, αρχίζει τις εργασίες. Σιγά σιγά έρχεται και η βοήθεια που περιμένει και μέχρι το 1893, η περιοχή προσελκύει νέους κατοίκους, αποξηραίνεται το έλος, φυτεύονται ευκάλυπτοι και εκατοντάδες άλλα δέντρα κι εγκαινιάζεται μια μικρή πόλη, με το όνομα Αλμυρούπολη. Ίο 1899, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της Κρήτης από τους Τούρκους, αλλά και της άφιξης του Αρμοστή Πρίγκιπα Γεωργίου, μετονομάζεται η Αλμυρούπολη σε Γεωργιούπολη. Αργότερα, ορίζεται ως συμπρωτεύουσα του νομού Σφακιών, με πρώτο Δήμαρχο τον ιδρυτή της, Μιλτιάδη Παπαδογιαννάκη. Το 1913 η Γεωργιούπολη είχε 503 κατοίκους. Σήμερα, ζουν στον οικισμό  1000 περίπου κάτοικοι.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

 

Στη θέση Βλυχάδα (εκβολές ποταμού Αλμυρού) σώζονται σε αρκετό ύψος οι τοίχοι μιας αλαιοχριστιανικής βασιλικής γύρω από την παλαιά εκκλησία της Αγίας Κυριακής και στον γύρω χώρο διακρίνονται ίχνη κτισμάτων και όστρακα κεραμικής. Στην θέση Φουντάνα του ποταμού Μουσέλα στη Φυλακή έχει ανασκαφεί μερικώς παλαιοχριστιανική Βασιλική με ψηφιδωτό δάπεδο. Στον ναό Αγίου Γεωργίου στον Κουρνά βρέθηκαν μαρμάρινα μέλη από ανάλογο κτίσμα. Ο ναός αυτός χρονολογείται από το τέλος του 12ου αιώνα και είναι κτισμένος στον όχι ιδιαίτερα συνήθη για την Κρήτη αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλητης ξυλόστεγης Βασιλικής με νάρθηκα. Οι τοιχογραφίες του που σώζονται αποσπασματικά αποτελούν εξαίρετα δείγματα της ύστερης Κομνησείας τέχνης, μιας καλλιτεχνικής παράδοσης που ξεκινούσε από την Πόλη και εξαπλωνόταν μέχρι την Ρωσία, τα Βαλκάνια, το Σινά, την Κύπρο, την Παλαιστίνη και την Σικελία. Χαρακτηριστικές της βυζαντινής εποχής είναι οι αγιογραφίες που τμήματα τους σώζονται στις εκκλησίες της Αγίας Ειρήνης Κουρνά Χρονολογούνται από το 1362) και των Αγίων Θεοδώρων στο Πάτημα (από τον 14ο αιώνα).

Η Αγία Ειρήνη ανακαινίσθηκε και ιστορήθηκε από τον μοναχό Αλέξανδρο τον Μελαχρινό και λόγω της σημαντικής απόστασης της από τα αστικά κέντρα δεν δέχθηκε καθόλου την ενετική επίδραση με αποτέλεσμα οι τοιχογραφίες της να διατηρούν την κρητική μορφή της Βυζαντινής τέχνης. Ακολουθούν την παλαιολόγεια αναγέννηση της ζωγραφικής και απομιμούνται την λεπτολόγο τεχνική των εικόνων και αποτελούν εξαίρετα δείγματα της Κρητικής Σχολής. Από τον 16ο-17ο αιώνα χρονολογούνται οι αγιογραφίες στην Αγία Αννα Φυλακής με τον εντυπωσιακό γλυπτό τάφο στο Βόρειο τοίχο, που ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Καλλέργηδων.


ΧΩΡΙΑ

Τα Χωρία

Δράμια

Τα Δράμια βρίσκονται στο 45ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου, στις όχθες του ποταμού Μουσέλα. Το χωριό πήρε την ονομασία του από την αρχαία πόλη Υδραμία, που βρισκόταν σε κοντινό λόφο. Η Υδραμία ήταν πόλη της υστερομινωικής περιόδου (1580-1 100 π.Χ.) που ήκμασε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Αρχαιολογικά ευρήματα, όπως μια πήλινη λάρνακα, ρωμαϊκό όστρακα κι ένα άγαλμα του Ηρακλή ρωμαϊκής τέχνης (ύψους 0,90 μ.) φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Το σημερινό χωριό κτίστηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας, γύρω από το μετόχι της Μονής Αγίου Γεωργίου που ίδρυσε ο Κρητικός Άγιος, Ιωάννης ο Ξένος. Στην περιοχή έγινε το 1896 μία από τις σημαντικές μάχες της Κρητικής επανάστασης κατά των Τούρκων. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής οι κάτοικοι υπέφεραν πολλά, αλλά συμμετείχαν και στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης.

Εξώπολη

Είναι οικισμός του χωριού Καλαμίτσι Αμυγδάλου, χτισμένος 120 μ. πάνω από τη θάλασσα, με όμορφη θέα προς τη Γεωργιούπολη και τον κόλπο του Αλμυρού.

Καβρός

Παραθαλάσσιος οικισμός, η ονομασία του οποίου προήλθε από το ομώνυμο ποτάμι που περνάει από .    

εκεί και κατ άλλη εκδοχή, από τα πολλά καβούρια που υπήρχαν στο ποτάμι αυτό και στα γύρω ποτάμια.

Καλαμίτσι Αμυγδάλου

Αγροτικό χωριό, 31 χλμ. από τα Χανιά, χτισμένο σε υψόμετρο 140 μ. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς πήρε το όνομα του το χωριό. Μία άπαυτες αναφέρει πως ονομάστηκε έτσι από ένα στρατιώτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έφτασε εδώ, άλλη εκδοχή αναφέρει πώς ονομάστηκε έτσι λόγω της μεγάλης παραγωγής αμυγδάλων που υπήρχε παλιά. Μια παλιά βρύση και η εκκλησία του Αγίου Παύλου, ηλικίας 200 ετών είναι από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα του χωριού. Εδώ δραστηριοποιείται κι ένας Συνεταιρισμός Μεταξιού, γνωστός για τα πανέμορφα παραδοσιακά προϊόντα από μετάξι που παράγουν οι γυναίκες του χωριού.

Κάστελλος

Ημιορεινό χωριό, κτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, στην κορφή ενός λόφου σε υψόμετρο 252 μ. Η ονομασία του προήλθε από την απότομη τοποθεσία όπου είναι κτισμένο. Ο Κάστελος βρισκόταν παλιά σε χαμηλότερη θέση στον ίδιο λόφο, στη θέση του οικισμού Αγκαθέ, (πάρα πολύ παλιός οικισμός ο οποίος κατοικείται ακόμα) από όπου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν το 1 800, για να αποφύγουν τους Τούρκους. Κοντά στο χωριό έγινε σφοδρή μάχη το 1835 μεταξύ των κατοίκων και των Τούρκων, όπου σκοτώθηκαν 22 Τούρκοι και ένας μόνο Έλληνας, γεγονός που έγινε αιτία να εγκαταλείψουν οι Τούρκοι τις επιδρομές στην περιοχή. Οι κάτοικοι του χωριού, διακρίθηκαν και κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής (1940-45) για τον ηρωικό αντιστασιακό τους αγώνα.

Κουρνάς

Μεγάλο χωριό, που Βρίσκεται οίους πρόποδες της «Δαφνομαδάρας» (υψόμετρο 1680 μ.) σε υψόμετρο 200μ.,   μέσα στο εύφορο λεκανοπέδιο όπου πηγάζει η ομώνυμη λίμνη και ρέουν τρεις ποταμοί. Ο Κουρνάς είναι πολύ παλιό χωριό που άκμαζε ήδη από το 1583 μ.Χ. Στην περιοχή αυτή έχουν γίνει πολλές ιστορικές μάχες. Ο Κουρνάς υπήρξε Έδρα της Επαναστατικής Κυβέρνησης το 1866 (επί τουρκοκρατίας) και Έδρα της Γενικής Συνέλευσης των Κρητών το 1 897. Πολλοί όμως είναι και οι θρύλοι που συνδέουν το χωριό με την λίμνη (στις όχθες της οποίας λέγεται ότι ήταν χτισμένο παλιότερα) αλλά και με τις παλιές βυζαντινές εκκλησιές του όπως ο Άγιος Γεώργιος και η Ανία Ειρήνη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σπήλαιο του χωριού, που βρίσκεται σε πανοραμική 3έση στο δρόμο προς τον Κουρνά, στη θέση Κερατιδέ. Το σπήλαιο έχει μήκος 35 μ., πλάτος 24 μ. και ύψος που φτάνει ως τα 2,85 μ. και μπορεί να θαυμάσει κανείς σε αυτό σπάνια σπηλαιολογικά στοιχεία. 

Μαθες

Το χωριό αυτό συναντάται στο δρόμο για τον Κουρνά. Στην περιφέρεια του βρίσκεται η εκκλησία γοτθικού ρυθμού του Αγίου Αντωνίου του 14" ή 15'" αιώνα, πάνω στη στέγη της οποίας έχει φυτρώσει μια μεγάλη χαρουπιά. Το συγκεκριμένο δέντρο θεωρείται ιερό και κανείς δεν επιτρέπεται να το κόψει. Εδώ κηρύχτηκε αρχικά η επανάσταση του 1878.

Φλακή ή Φυλακή                                                            

Η Φλακή απέχει 50 χλμ. από τα Χανιά και βρίσκεται στους λόφους πάνω από τη Γεωργιούπολη. Το χωριό ονομάστηκε έτσι από τις τουρκικές φυλακές και τα ελληνικά φυλάκια που υπήρχαν κατά μήκος του ποταμού Μουσελά που διαρρέει το χωριό. Ο ποταμός αυτός ήταν πλωτός και στις όχθες του υπάρχουν ακόμα και τα υπολείμματα νερόμυλων. Η Φλακή έχει μακραίωνη ιστορία: ο υστερομινωικός τάφος (1500 π.Χ.) που βρέθηκε εδώ μαρτυρεί την ηλικία του πρώτου οικισμού. Ο σημερινός οικισμός κτίστηκε κατά την περίοδο της ενετοκρατίας κι αποτέλεσε έδρα νομού το 1880. Από αυτή την περίοδο σώζονται τα κτίρια της Φυλακής και του ; Δικαστηρίου με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η περιοχή του χωριού είναι ζωσμένη κυριολεκτικά από θρύλους, που διηγούνται οι παλιοί κάτοικοι. Ιστορίες για Νεράιδες, μυστηριώδεις φωνές, θαύματα, πλαισιώνουν τις παλιές εκκλησίες, τις σπηλιές, τα δάση και τα μονοπάτια της περιοχής και κάνουν την περιήγηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα

Πάτημα

 

Το Πάτημα είναι ίνα από τα 8 χωριά της περιοχής της λίμνης που λέγονταν Κουρνοπατήματα. Στο ημιορεινό αυτό χωριό σφοδρή μάχη μεταξύ ελλήνων επαναστατών Τούρκων, το Ιαο7


ΕΤΗΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ετήσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

 -Πανηγύρι και θρησκευτική εορτή Κωνσταντίνου και Ελένης κάθε 21 Μαΐου,
στο Καλαμίτσι Αμυγθάλι

-Πανηγύρι και θρησκευτική εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου κάθε 14-15 Αυγούστου, στην Εξώπολη.
  Εορτασμός της θρησκευτικής εορτής του Αγίου Ιωάννη του Ρηγολόγου στις 29 Αυγούστου στην

ομώνυμη εκκλησία (περιστασιακά από τον πολιτισμικό σύλλογο οργανώνεται πανηγύρι) στον Κουρνά.

-Εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας κάθε δεύτερο έτος τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο στο αλιευτικό καταφύγιο της Γεωργιούπολης

-Διασυλλογικοί αγώνες canoe-kayak «Κορήσεια» στην λίμνη Κουρνά την Άνοιξη σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων


 
Agathes Complex powered by Marinet Ltd. © 2011 marinet
Captain Antonis - View
Captain Antonis - View
Captain Antonis - Bedroom
Captain Antonis - Bedroom
Captain Antonis - Living Room
Captain Antonis - Living Room
Apartment Anezina - Balcony View
Apartment Anezina - Balcony View
Apartment Anezina - Living Room
Apartment Anezina - Living Room
Apartment Anezina - Bedroom
Apartment Anezina - Bedroom
Apartment Anezina - Balcony
Apartment Anezina - Balcony
Central Complex - Pool
Central Complex - Pool
You are using Easypano Virtual Tour Player to view your panorama, which requires Java Virtual Machine installed.
If you can't view the panorama, please download and install Sun JRE .
close